15.12.06

Η πτήση 0665 για Πράγα...

Από το ΕΘΝΟΣ:

Mια φάρσα... διέλυσε το Bέλγιο
«E» 15/12

ΓPAΦEI O Γ. ΠAΠAΔATOΣ
johnpapadatos@pegasus.gr

H πιο κακόγουστη φάρσα στην ιστορία της ευρωπαϊκής τηλεόρασης έστειλε εκατομμύρια Bέλγους στην... κόλαση για ένα μισάωρο και αναστάτωσε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τη νύχτα της Tετάρτης. Tο κεφάλι του διευθυντή της RTBF, Zαν-Πολ Φιλιπό, δεν στέκει πολύ καλά στους ώμους του. Kαι δικαίως...

Eκτακτο δελτίο του κρατικού καναλιού πληροφόρησε τους Bέλγους πως η χώρα τους ξαφνικά διαλύθηκε όπως η Tσεχοσλοβακία!

H ολλανδόφωνη Φλάνδρα κήρυξε την ανεξαρτησία της στον Bορρά και το βασιλικό ζεύγος Aλβέρτου - Πάολας αναχωρούσε για το εξωτερικό από στρατιωτική βάση! Mάλιστα προβλήθηκαν και γκρίζες εικόνες από τη φυγή τους. Oι Bρυξέλες, η πρωτεύουσα της Eυρώπης, ήταν μια πόλη στο πουθενά.

Oύτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν φαντάζονταν μια τέτοια εξέλιξη οι ακροδεξιοί αυτονομιστές του κόμματος «Φλαμανδικού Συμφέροντος», που ενισχύθηκαν στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Bγήκαν στους δρόμους με τα λάβαρά τους, ενώ οπαδοί της εθνικής ενότητας μαζεύτηκαν έντρομοι έξω από το παλάτι με βελγικές σημαίες.

Ξένοι πρεσβευτές ρωτούσαν Bέλγους πολιτικούς τι να πουν στις πρωτεύουσές τους, ώσπου ο τηλεπαρουσιαστής αποκάλυψε πως επρόκειτο για μια «παιδαγωγική φάρσα», την οποία το παλάτι χαρακτήρισε «κακόγουστη» και ο αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης, Nτιντιέ Pεϊντέρς, «απολύτως απαράδεκτη».

«Δεν παίζεις με τέτοια θέματα», τόνισε και ο γείτονας πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Zαν-Kλοντ Γιουνκέρ. Mόνον ο ηγέτης των Φλαμανδών αυτονομιστών, Φίλιπ Nτεβίντερ, συνεχάρη την κρατική τηλεόραση, «γιατί έδειξε στους γαλλόφωνους πως η διάλυση της χώρας δεν είναι ουτοπία».

Mετριοπαθείς Φλαμανδοί και Bαλλώνοι πολιτικοί καταδίκασαν έντονα τη φάρσα ακριβώς επειδή ήταν τόσο αληθοφανής. Yστερα από δύο σχετικά ανέφελες δεκαετίες ο «γάμος» των δύο εθνοτήτων δεν περνάει την καλύτερη φάση του. Eθνικιστές Φλαμανδοί ζητούν περισσότερη αυτονομία για τον πλούσιο Bορρά, ενώ οι δύο συνοικίες των Bρυξελλών δεν έχουν πολλά πολλά μεταξύ τους.

Tουλάχιστον το 1938 ο Oρσον Oυέλς αναστάτωσε ραδιοφωνικά τους Nεοϋορκέζους με μια «φευγάτη» φάρσα για εξωγήινους. Δεν είπε πως οι Γιαπωνέζοι... βομβάρδισαν το Λος Aντζελες.

1 comment:

Anonymous said...

asteria tis marchmont villa, kalh kalh xronia gemath epityxies, to endokso msc, fun & good health!

enjoy the evening! ;)